Kettlebridge Doorstep Green

Kettlebridge Doorstep Green

This local Doorstep Green project was funded under the Big Lottery Fund’s predecessor the ‘New Opportunities Fund’. The aim of the doorstep green scheme was to find green spaces which could be organised into relatively small parks and then create a local charitable trust to own, fundraise for, and run each space in perpetuity.

Weddles worked extensively with Kettlebridge Action Group and the local community to understand their requirements and aspirations. The design is a colourful inviting community space with seating, ball games walls, an informal play area, events space and footpaths giving opportunities for play, rest and community involvement. Indeed our aims were to give the local children ‘ownership’ of the park by getting them involved with planting bulbs, painting murals and building mosaics.

LOCATION:

Kettlebridge, Darnall, Sheffield, UK

TYPE:

Public Park

AREA:

0.26 hectares

VALUE:

£500,000

CLIENT:

Sheffield City Council / Countryside Agency

Shanghai Fish

Weddle Landscape Design have recently completed the landscape design concept for the  ‘Shanghai Fish’ in Nanqiao New City, Shanghai. Weddles were engaged to produce a landscape design concept for the newly built 36ha ‘Shanghai Fish’ urban framework, implemented by the designers of the Palm Tree Island, Dubai.

We have proposed the integration of cutting edge landscape practices and approaches with the aim of promoting Ecological Design, Clean Water and Healthy Living for this new district of Shanghai.

Location:

Shanghai, China

Type:

Landscape Masterplanning

Area:

36ha

Value:

£100M

Client:

Shanghai City

Read more →

Adelphi Wharf

Weddles are the Landscape Consultants for the riverside regeneration project just 15 minutes from Manchester city centre, in the heart of Salford.

The scheme will be divided into three stages which will deliver over 500 residential apartments in a fantastic location for Manchester’s young professionals.

The project involves underground parking, with courtyards above. A mixture of studio, 1, 2 and 3 bedroom apartments will cater to all audiences in the strong Manchester rental market and provide an excellent investment opportunity.

Location:

Manchester, UK

Type:

Student Residential

Area:

1000 sqm

Value:

£76M

Client:

Beaumont Morgan Developments

New Era Square

Weddles are the Landscape Consultants on the new landmark development in Sheffield, the prestigious New Era Square, linking the commercial areas of London Road and Bramall Lane. The project, which has received significant inward investment from China, is set to create more than 200 new jobs once construction has been completed in 2019.

A robust high quality landscape has been designed which stems from Chinese design, but remain sensitive to Sheffield vernacular.

“As a local MP I believe that the New Era Development is an outstanding chance to move our city forward and build on our strong business relationship with China.”

Deputy Prime Minister, Nick Clegg

Location:

Sheffield, UK

Type:

Mixed Use

Area:

1000 sqm

Value:

£65M

Client:

New Era Development (UK) Ltd

Sheffield Winter Gardens

The Winter Garden is a spectacular glazed public space in the heart of the Sheffield city centre. Extensively landscaped with exotic trees and plants it is an indoor park providing an important amenity for the public in the city centre and a counterpoint to the open air ‘summer’ Peace Gardens nearby. Along the length of the building three garden areas have been formed and gently ramped paths rise through the planted beds to provide an alternative ‘wild’ route through the building.

Weddles provided the horticultural design for this landmark public glasshouse, with a service including specification, plant sourcing, supervision.

The majority of the trees and plants are from the southern hemisphere, where they have evolved quite differently to Britain’s own native flora, and are strikingly exotic and unusual In their forms, textures and colours.The beds contain over 2,500 plants from a wide diversity of 150 differ­ent species. The largest trees are over 10 metres tall with the potential to grow taller than the building.

The Winter Garden has been a great success for Sheffield and is loved by the people. It has become a famous local building and an icon for the city, and appears almost daily in the local newspaper with pictures of visiting celebrities or civic events. It has also helped stimulate regen­eration of new commercial developments nearby, including high quality offices, restaurants, hotels and apartments, making the Heart of the City a truly special place.

Awards

2011 & 2013 Green Flag Award
2007 Academy of Urbanism:
The Great Place Award
2004 Civic Trust Award
2004 Royal Fine Arts Commission:
Jeu d’esprit Award
2004 European Federation of Interior Landscape:
Gold Award
2003 Royal Fine Arts Commission Trust:
Building Of The Year
2003 RIBA Yorkshire Award
2003 Civic Trust Green Flag Award
2003 Variety Club of Great Britain:
Best Regeneration Award
2003 RICS Pro Yorkshire Award:
Design & Innovation
2003 Wood Award Shortlist
2003 British Guild of Travel Writers:
Commendation

Location:

Sheffield, UK

Type:

Glasshouse design

Area:

1,1570 sqm

Value:

£5.5M

Client:

Sheffield City Council

Niushou Buddist Mountain

Weddles have been one of three landscape consultants designing the extensive international tourism destination, known as Niushou Buddhist Mountain. This mega-project is set on the culturally important mountainsides above Nanjing city.

Integration of the proposals with existing terrain and landscape while protecting and enhancing the visual character of the mountains was key.

The design respects site character, local culture and Buddhist philosophy.

Location:

Nanjing, Jiangsu, China

Type:

Eco-tourism Masterplan

Value:

400M

Area:

23ha

Client:

Nanjing Niushou Mountain Cultural Tourism Development Co. Ltd.

Kaifeng Design Expo

The painting ‘Ascending the river at Qingming Festival’ is used as the fundamental concept. The landmark building on site will house the 3D animated version of this painting, previously displayed at the 2010 world expo, and is expected to draw in huge crowds to the city. Our concept will help local people easily read the cultural meaning of the landscape design. Consequently, this could result in enhancing the cultural value of the scheme, and highlighting the character of Song Dynasty culture which is ‘High Quality and Elegance’.

The concepts of ‘ecological design ‘and ‘design for health’ are also integrated into the landscape. The scheme is aimed as to be a best practice example of roof gardens and spaces for people of all ages.

Central to the design is the large ‘River’ sculpture located along south-east boundary, within pedestrian walk along main roads. It is 160m in length and varies from 6m to 9m. The concept of this giant landscape feature is to abstracti the shape of the river from the painting ‘Ascending the river at Qingming Festival’, and raise it into the air and then turn it vertical to facing the street.

The ‘river’ is supported by steel lighting columns, and arranged in a de-constructing format to create interesting visual rhythm . The water wave lines are pre-curved steel column sections installed on site. The sculpture has been carefully designed to avoid blocking views to the top end retail shops.

Location:

Kaifeng, China

Type:

Mixed Use

Area:

3.3ha

Value:

£30M

Client:

Private

Xiaoyan River Park

Xiaoyan River Park is unique to the city of Suining, at over 2.5km in length it tells a story of the local history and culture. The park is at the heart of the city, and is open to the public for everyday use by the local people. It has alos carefully been designed to act as an anchor for the new developments set to surround it, providing a pleasant place to live and work. It is set to have a marked increase on the nearby land value.

The park aims to create harmony between city life and nature. Despite its huge size, local construction techniques are integral to the design to ensure that park can be achieved with very good value for money. Healthy Water, Healthy Ecology.

Location:

Suining, Xuzhou, Jiangsu, China

Type:

River Corridor Masterplan

Area:

117ha

Value:

100M

Client:

Sunning Planning Bureau

Projects

Sheshan 21 Hills

The 21 Hills Social Housing development includes 10 development blocks. 8 blocks are are for social housing and the 2 are dramatic public green parks, located above underground commercial buildings.

The proposed scheme by Architect Mr D Eberle is an exemplary example of a Social Housing project in Shanghai. The symbolic ‘Tree’ element with it’s freely spreading branches defines the landscape system and the pedestrian area as a linkage to connect individual buildings within the housing blocks.

The requirement was for low cost, but at a high quality design. The overall scheme is designed uses low cost and low maintenance materials to reduce both initial and long term costs where possible. Design specifications and construction techniques for hardwork areas incorporate elements which will reduce maintenance, including simple construction techniques to also reduce costs.

The planting design will incorporate a mix of low cost and low maintenance elements. This includes meadow planting where appropriate for the area to reduce maintenance requirements. Whips will be planted to ensure initial costs are reduced. Plants species are specified where possible for Shanghai Sheshan area locality to ensure maintenance requirements are reduced.

Sustainable Urban Drainage Systems (SUDS) is central to the design, though a series of natural style features, where water is collected, stored and filtered, as well as providing habitat for wildlife. Water can then be cleanly
and efficiently be expelled in nearby natural water courses or stored for landscape watering.

Location:

Shanghai, China

Type:

Residential

Area:

106ha

Value:

£30M

Client:

Shanghai City