Cliffe House Farm

Cliffe House Farm

An application for the construction of new agricultural barns in the Loxley Valley was initially refused by Sheffield City Council as they considered the development to negatively impact on the character and landscape setting as well as the setting of a nearby listed building.

Working with Robert Bryan Planning and Journeyman Design, Weddle Landscape Design were instructed to prepare a Landscape and Visual Impact Assessment to consider the impact of the development on a number of viewpoints.  We also prepared a landscape scheme to soften and eventually hide the proposals from wider views. When the application was taken to appeal the inspector found that ‘the proposal can be assimilated into the landscape without causing harm to the character and landscape setting of the area.’ 

The appeal was allowed! We are really pleased to have assisted with this positive outcome for our client.

Location:

Cliffe House Farm, Loxley Valley, Sheffield

Type:

Agricultural

Area:

0.25 hectares

Value:

£0.5m

Client:

Private

Bosigran Climbers Club

As many of the Weddles staff are avid climbers, we were delighted to be approached to put forward a proposal to improve the Bosigran Climbers hut in Penzance.  We produced a robust design that sat well into the World Heritage landscape above Bosigran Crag. It complements the beautiful granite Count House building. This is the only climbing hut in Cornwall, but its situation is perfect for climbing on the North Coast.

Location:

Penzance, UK

Type:

Estate

Area:

500 sqm

Value:

£200,000

Client:

Climbers Trust

Deson Luxury Housing

Design of a high quality ‘Chelsea Flower Show’ style show garden, which will be used to market a new luxury housing area of Kaifeng.  The design criteria for these gardens was:

Private gardens are private places.

They are outdoor living rooms and must be usable day and evening.

They are stylish, beautiful to look at. They are also used to impress visitors.

These gardens should have equal quality as a show garden.

The intention is to add value to a property. Each individual garden is unique.

Location:

Kaifeng, China

Type:

Garden

Area:

0.3ha

Value:

1M

Client:

Private

Projects

Whitby Abbey House

Weddles designed and implemented the sensitive landscape design in the historic Abbey House, Whitby. Once the former Manor House, it is now setting of a YHA Hostel. The Site is positioned directly adjacent to Whitby Abbey, occupying the site of the Abbots house. Grade I Listed Whitby Abbey was established in 657AD, Now a large tourist attraction to the local area bringing sores of people though the designed landscape.

Location:

Whitby, UK

Type:

Estate

Area:

2ha

Value:

£1M

Client:

Youth Hostel Association

Hallamgate Garden

Sunnybank Garden

Weddles

Location:

Grindleford, UK

Type:

Garden / Estate

Value:

£3M

Area:

2ha

Client:

Private

Conksbury Old Hall

Weddles ran the full landscape contract from site appraisal and tree survey through to construction and long term management of the historic site. The landscape design vernacular is complementry to the listed building and the setting of the white peak in the peak district national park.

Location:

Lathkill Dale, UK

Type:

Estate

Area:

5ha

Value:

£200,000

Client:

Private

St Johns Church

Sensitive design of St Johns Church the new heritage and sensory garden in the lower end of the church yard. This has been a religious site for over 1000years, with the church itself was built in the 1300s, but there are foundations of an earlier church from the 900s AD.

Each generation has left its imprint. Each has contributed its ideas in terms of fashion, furnishings and worship styles.

Location:

Penistone, UK

Type:

Churchyard

Value:

£100,000

Area:

2ha

Client:

St Johns Church Trust

Wallsend Garden

Our client had completed a major programme of improvements to the house which is situated within an exclusive development. He wanted a new garden designed to delight and impress guests, and to add value to the property.

The original shared driveway was closed off by a new wall, and a new gated driveway created. The driveway is up-lit by low energy lights which welcome the visitor. The front garden has an oval lawn fringed by clipped hedges, and a knot garden of colourful plants. There are several places to sit and enjoy the sunshine at different times of the day.

The rear garden is a very private space, and we have divided it into small scale spaces with level changes. The most important of these is the barbecue terrace, close to the house and intended as a venue for evening entertainment. Terrace doors from the house open onto this space, allowing interior and external space to flow through. The retaining wall has a welcoming curve, and stylish lighting set into the rendered surface. Above is a small lawn and an eye-catching water feature.

A shaded terrace has been created, with a choice of seating locations. The existing tree became the setting for a tree house for the children to play in. The garden has a light modem feel.

Location:

Todwick, UK

Type:

Garden

Area:

1ha

Value:

£50,000

Client:

Private