Shanghai Fish

Weddle Landscape Design have recently completed the landscape design concept for the  ‘Shanghai Fish’ in Nanqiao New City, Shanghai. Weddles were engaged to produce a landscape design concept for the newly built 36ha ‘Shanghai Fish’ urban framework, implemented by the designers of the Palm Tree Island, Dubai.

We have proposed the integration of cutting edge landscape practices and approaches with the aim of promoting Ecological Design, Clean Water and Healthy Living for this new district of Shanghai.

Location:

Shanghai, China

Type:

Landscape Masterplanning

Area:

36ha

Value:

£100M

Client:

Shanghai City

Read more →

Delta Hospital Ming Courtyard

Weddles produced 4 high quality unique courtyard designs for one of our longest running Chinese clients, Delta Hospital in Shanghai.  We produced a ‘Pan Asia’ Garden, ‘Zen’ Garden, ‘Freestyle’ Garden, and ‘Ming’ Garden.

The client selected the ‘Ming’ design as pictured. This design is based on a simplified form ‘Ming Style’ Suzhou Gardens. It consists of most key classic garden elements, such as pavilion, lily pond, stone hill, waterfall, etc, which can be found in the Private Scholar Humble Administrators Garden and Liu Garden. The arrangement of all garden elements are carefully considered to ensure high quality views from surrounding vistas. This garden would be a good example of how to transfer the ‘spirit’ of traditional Classic Suzhou Garden into modern design.

Location:

Shanghai, China

Type:

Hospital Courtyard

Area:

900 sqm

Value:

£1M

Client:

Delta Hospital

 

Deson Luxury Housing

Design of a high quality ‘Chelsea Flower Show’ style show garden, which will be used to market a new luxury housing area of Kaifeng.  The design criteria for these gardens was:

Private gardens are private places.

They are outdoor living rooms and must be usable day and evening.

They are stylish, beautiful to look at. They are also used to impress visitors.

These gardens should have equal quality as a show garden.

The intention is to add value to a property. Each individual garden is unique.

Location:

Kaifeng, China

Type:

Garden

Area:

0.3ha

Value:

1M

Client:

Private

Niushou Buddist Mountain

Weddles have been one of three landscape consultants designing the extensive international tourism destination, known as Niushou Buddhist Mountain. This mega-project is set on the culturally important mountainsides above Nanjing city.

Integration of the proposals with existing terrain and landscape while protecting and enhancing the visual character of the mountains was key.

The design respects site character, local culture and Buddhist philosophy.

Location:

Nanjing, Jiangsu, China

Type:

Eco-tourism Masterplan

Value:

400M

Area:

23ha

Client:

Nanjing Niushou Mountain Cultural Tourism Development Co. Ltd.

World Horticultural Expo 2014

Landscape and horticultural for the Qingdao Glasshouse. China’s first low energy glasshouse and the largest public glasshouse in Asia, is the main Plant Pavilion for the 2014 International Horticultural Exhibition in Qingdao

The main concept for the design is an energy saving glasshouse which contains plants that can survive in temperatures that need minimal heating and cooling. The aim of the design is to create a unique, vibrant and interesting environment which can be enjoyed by everyone who visits the glasshouse.

The design concept was to showcase the conservation of plants from worldwide temperate habitat zones, where native plants are threatened by city expansion. Weddle worked with one of China’s largest architectural practices to develop a naturally ventilated environment where temperatures can fluctuate between 6 – 30 degrees centigrade.

The glasshouse exhibits 3000 varieties of plants ranging from bamboo to cactus, palms and tree ferns with space for 30m-high trees. There is also an Ocean Tank for seaweed and marine displays and a Cultural Bamboo House.

By maximising the ecological and aesthetic values of the landscape we have made the Qingdao Glasshouse one of the best tourist attractions in the world. We have applied tried and tested western landscape practices to the scheme but still use low cost and achievable construction techniques. This combination will ensure the success of the scheme in the long term and make the Glasshouse a prominent symbol for Qingdao City.

Location:

Quingdao, China

Type:

Glasshouse

Area:

2ha

Value:

£14M

Client:

International Horticulture Exposition 2014 Quingdao Executive Committee

Kaifeng Design Expo

The painting ‘Ascending the river at Qingming Festival’ is used as the fundamental concept. The landmark building on site will house the 3D animated version of this painting, previously displayed at the 2010 world expo, and is expected to draw in huge crowds to the city. Our concept will help local people easily read the cultural meaning of the landscape design. Consequently, this could result in enhancing the cultural value of the scheme, and highlighting the character of Song Dynasty culture which is ‘High Quality and Elegance’.

The concepts of ‘ecological design ‘and ‘design for health’ are also integrated into the landscape. The scheme is aimed as to be a best practice example of roof gardens and spaces for people of all ages.

Central to the design is the large ‘River’ sculpture located along south-east boundary, within pedestrian walk along main roads. It is 160m in length and varies from 6m to 9m. The concept of this giant landscape feature is to abstracti the shape of the river from the painting ‘Ascending the river at Qingming Festival’, and raise it into the air and then turn it vertical to facing the street.

The ‘river’ is supported by steel lighting columns, and arranged in a de-constructing format to create interesting visual rhythm . The water wave lines are pre-curved steel column sections installed on site. The sculpture has been carefully designed to avoid blocking views to the top end retail shops.

Location:

Kaifeng, China

Type:

Mixed Use

Area:

3.3ha

Value:

£30M

Client:

Private

Yangtze River Science Centre

Yangtze estuary science and technology museum, built in Baoshan District of Shanghai. It is set within the Yangtze River estuary and Taiwan Wetland Park, and adjacent to the Wusong riverside area. The development reflects the completion of the Yangtze Estuary.

The design demonstrates the local water systems, waterways, biological & ecological characteristics as well as the ecological evolution of technology and the human intervention.

The overall design has three core, ecological themes:

  1. Building a grass roof, creating a fusion of architecture and surroundings, with significant ecological effect.
  2. Interplay between ecological green walls and hard mirrored walls, creating visually interesting effect, while widening the depth of field from the limited space.
  3. The Landscape design includes dramatic moving water, where it combines pools and fountains with dramatic wooden platforms.

The result is a modern, ecological, high-tech landscape.

Location:

Shanghai, China

Type:

Commercial

Area:

0.6ha

Value:

£5M

Client:

Shanghai Baoshan District, Science and Technology Committee

Xiaoyan River Park

Xiaoyan River Park is unique to the city of Suining, at over 2.5km in length it tells a story of the local history and culture. The park is at the heart of the city, and is open to the public for everyday use by the local people. It has alos carefully been designed to act as an anchor for the new developments set to surround it, providing a pleasant place to live and work. It is set to have a marked increase on the nearby land value.

The park aims to create harmony between city life and nature. Despite its huge size, local construction techniques are integral to the design to ensure that park can be achieved with very good value for money. Healthy Water, Healthy Ecology.

Location:

Suining, Xuzhou, Jiangsu, China

Type:

River Corridor Masterplan

Area:

117ha

Value:

100M

Client:

Sunning Planning Bureau

Projects

Sheshan 21 Hills

The 21 Hills Social Housing development includes 10 development blocks. 8 blocks are are for social housing and the 2 are dramatic public green parks, located above underground commercial buildings.

The proposed scheme by Architect Mr D Eberle is an exemplary example of a Social Housing project in Shanghai. The symbolic ‘Tree’ element with it’s freely spreading branches defines the landscape system and the pedestrian area as a linkage to connect individual buildings within the housing blocks.

The requirement was for low cost, but at a high quality design. The overall scheme is designed uses low cost and low maintenance materials to reduce both initial and long term costs where possible. Design specifications and construction techniques for hardwork areas incorporate elements which will reduce maintenance, including simple construction techniques to also reduce costs.

The planting design will incorporate a mix of low cost and low maintenance elements. This includes meadow planting where appropriate for the area to reduce maintenance requirements. Whips will be planted to ensure initial costs are reduced. Plants species are specified where possible for Shanghai Sheshan area locality to ensure maintenance requirements are reduced.

Sustainable Urban Drainage Systems (SUDS) is central to the design, though a series of natural style features, where water is collected, stored and filtered, as well as providing habitat for wildlife. Water can then be cleanly
and efficiently be expelled in nearby natural water courses or stored for landscape watering.

Location:

Shanghai, China

Type:

Residential

Area:

106ha

Value:

£30M

Client:

Shanghai City