Unite St Vincents

Unite St Vincents

We’re working with Unite Students, Bowmer & Kirkland and HCD Architects to deliver the redevelopment of St Vincents Church. We have been involved from the outset providing Tree Survey and Ecology services, and subsequently a landscape concept for private student coutyards and a public square adjacent to the church.

Following a successful planning application we have developed detailed construction and planting information and a public art strategy. The project is now progressing very quickly onsite.

The public courtyard will be flanked by a line of semi-mature trees and shrub beds will provide a buffer to the adjacent development while the significant level changes have provided an opportunity to create terraces of informal seating.

Location:

St Vincents, Sheffield

Type:

Student Residential

Area:

0.8 hectares

Value:

£?m

Client:

Unite Students

St John’s College

Location:

St John’s College, Bramcote, Nottingham, UK

Type:

Residential

Area:

1 hectares

Value:

£40m

Holywell Road

We were instructed by independent, local house builder Campbell Homes to provide a cost-effective hard and soft landscape scheme for the development of this site at Wincobank in Sheffield. Working alongside Self Architects we focused on providing a robust scheme which would be sufficient for Sheffield City Council’s officers to allow the discharge of planning conditions.

The development makes good use of an industrial brownfield site by providing fourteen additional family houses for the Grimethorpe and Wincobank area.

The landscape proposals enhance the setting of the development and provide amenity for both residents and the general public through boundary tree planting, formal hedgerows and structural shrub planting.

Location:

Holywell Road, Wincobank, Sheffield, UK

Type:

Residential

Area:

0.4 hectares

Value:

£2.5m

Client:

Campbell Homes

St Crispin’s House

This project proposes the conversion and extension of St Crispin’s House, a concrete office block built in 1970’s into a student residence with associated communal areas and landscaping. We worked closely with HCD Architects to develop a Landscape Scheme which complements their proposed building design. We also undertook a Tree Survey to support the application.

The development also enlarges the building with additional floors. As the building is located on the edge of a Conservation Area we were also commissioned to provide Verified Photomontages to allow an assessment of visual impact on the surrounding historical resource.

The application has now been submitted to Norwich City Council for consideration and we look forward to hearing the outcome.

Location:

St Crispin’s House, Norwich

Type:

Student Residential

Area:

1 hectares

Value:

£15m

Client:

Private

Wood End Farm

We worked with JVN Architecture to develop a residential scheme which was sensitive to its landscape, visual and ecological context. Our work included a Landscape and Visual Impact Assessment, Tree and Ecology Surveys and Landscape Masterplanning.

Despite the scheme including a significant wildlife corridor along the A57, it was refused at Planning Committee. Bassetlaw District Council felt that the scheme would result in coalescence between Shireoaks and Worksop. The refusal was appealed and working with DLP Planning Consultants the Appeal has now been allowed. The whole process has took 12 months.

Location:

Wood End Farm, Shireoaks, UK

Type:

Residential

Area:

6 hectares

Value:

£10m

Client:

Private

Griffs Works

The site is the former Dyson Refractories ceramics factory on Stopes Road, Stannington and located within Sheffield’s Green Belt.

Working alongside Oasis Studio Architects a scheme of 88 new homes was conceived. Weddles were asked to develop the Public Open Space strategy and detailed designs for the site. Our brief was to deliver a high-quality residential environment, utilising local natural materials.

During the planning application officers said the designs were ‘appropriate to the overall setting’ and that ‘useable and well-designed open space’ would ‘complement’ the houses.

The proposals enhanced the sustainability credentials of the project and ‘weigh positively’ in its favour. The planning application was approved in October 2015.

Location:

Stannington, Sheffield, UK

Type:

Residential

Area:

4.2 hectares

Value:

£20m

Client:

Ben Bailey / Avant Homes

Subterranean Eco-home

Weddles have been working closely with Coda Planning in Bolsterstone, at the edge of the Peak District on a single-storey four-bedroom property eco-friendly house built into the hillside. Weddles initially undertook Tree , Ecology and Visual Impact Assessments to determine development constraints. We then produced a integrated landscape scheme which ensures the eco-friendly house blends seamlessly into this sensitive environment, whilst boosting biodiversity of the area.

LOCATION:

Bolsterstone, UK

TYPE:

Residential

AREA:

300 sqm

VALUE:

£1M

CLIENT:

Coda Planning

Adelphi Wharf

Weddles are the Landscape Consultants for the riverside regeneration project just 15 minutes from Manchester city centre, in the heart of Salford.

The scheme will be divided into three stages which will deliver over 500 residential apartments in a fantastic location for Manchester’s young professionals.

The project involves underground parking, with courtyards above. A mixture of studio, 1, 2 and 3 bedroom apartments will cater to all audiences in the strong Manchester rental market and provide an excellent investment opportunity.

Location:

Manchester, UK

Type:

Student Residential

Area:

1000 sqm

Value:

£76M

Client:

Beaumont Morgan Developments

New Era Square

Weddles are the Landscape Consultants on the new landmark development in Sheffield, the prestigious New Era Square, linking the commercial areas of London Road and Bramall Lane. The project, which has received significant inward investment from China, is set to create more than 200 new jobs once construction has been completed in 2019.

A robust high quality landscape has been designed which stems from Chinese design, but remain sensitive to Sheffield vernacular.

“As a local MP I believe that the New Era Development is an outstanding chance to move our city forward and build on our strong business relationship with China.”

Deputy Prime Minister, Nick Clegg

Location:

Sheffield, UK

Type:

Mixed Use

Area:

1000 sqm

Value:

£65M

Client:

New Era Development (UK) Ltd

Kaifeng Design Expo

The painting ‘Ascending the river at Qingming Festival’ is used as the fundamental concept. The landmark building on site will house the 3D animated version of this painting, previously displayed at the 2010 world expo, and is expected to draw in huge crowds to the city. Our concept will help local people easily read the cultural meaning of the landscape design. Consequently, this could result in enhancing the cultural value of the scheme, and highlighting the character of Song Dynasty culture which is ‘High Quality and Elegance’.

The concepts of ‘ecological design ‘and ‘design for health’ are also integrated into the landscape. The scheme is aimed as to be a best practice example of roof gardens and spaces for people of all ages.

Central to the design is the large ‘River’ sculpture located along south-east boundary, within pedestrian walk along main roads. It is 160m in length and varies from 6m to 9m. The concept of this giant landscape feature is to abstracti the shape of the river from the painting ‘Ascending the river at Qingming Festival’, and raise it into the air and then turn it vertical to facing the street.

The ‘river’ is supported by steel lighting columns, and arranged in a de-constructing format to create interesting visual rhythm . The water wave lines are pre-curved steel column sections installed on site. The sculpture has been carefully designed to avoid blocking views to the top end retail shops.

Location:

Kaifeng, China

Type:

Mixed Use

Area:

3.3ha

Value:

£30M

Client:

Private