Hangzhou Residential

Hangzhou Residential

This ‘high design’ landscape masterplan for shared private garden area is based on the language of curves, linking a series of individual ‘jewel’ themed semi-private garden rooms.

The sweeping curves within the design, and the unique jewels are emphasized using sculptures and colourful planting.  The curves hold the design together when seen from above, whilst the jewel gardens ensure external recreational spaces are provided at a human scale to satisfy the needs of users of all ages.

The landscape improves the living environment and quality of life of residents and their visitors, and consequently will increase the property value of the development

Location:

Hangzhou, China

Type:

Residential / Commercial

Area:

6ha

Value:

£500M

Client:

Concorde Group

Old Bailey

Milano Triennale

Weddles were the landscape consultant on the Shanghai Milan Pavilion at the northern end of the Shanghai Peace Park. The technical challenge for Weddles was the building façade facing into the park. This face was a large tilted grass roof, that extendedall the way to the ground level of the building. This elevated lawn echoed the park that surrounds it, creating seamless visual coherence across the site.

Weddles provided the expertise of how to ensure good long-term growth and avoid gravity slip on a tilt lawn. Our experience here is based on many years working with vertical elements of landscapes, and extensive knowledge of modular systems. We provided off-site training, selection of soil ratio, grass mix, automatic irrigation & humidity system and on-site installation guidance to ensure the grass was green and healthy at the opening of the building.

Location:

Shanghai, China

Type:

Green wall

Area:

3000m2

Value:

2M

Client:

Milano Triennale

Hooton Caravan Park

Weddles prepared the full landscape planning application package for this proposed camp site and caravan park. This included Tree Survey, Phase 1 Habitat survey, Landscape and Visual Impact Assessment and Landscape Masterplan.

Location:

Rotherham, UK

Type:

Caravan Park

Value:

£1M

Area:

20ha

Client:

Hooton Lodge Caravan Park

Ramparts Business Park

The existing industrial park needed a major extension to attract investment. The site is highly visible, situated between the A1 road and the East Coast Mainline railway, and is seen by all travellers between England and Scotland. Our client wanted a modern dynamic business park environment which would raise the quality of the existing park, and make it an economic success.

The site has a dramatic coastal location. Shelter from onshore winds is essential for human comfort. The design concept is to create dense woodlands around the edges of the site, and thickets of coastal scrub on embankments within the site. Wildlife will be encouraged onto the site by berries and fruit of native trees and shrubs. The coast is particularly important to birds, and these will be attracted to ponds which are part of the sustainable drainage strategy.

Bringing birds into the business park is very popular with workers who can enjoy the visual movement and the changing seasons. There are places to sit and watch the wildlife at lunchtime, and a choice of short walks for healthy exercise.

Closer to buildings the planting needs shelter by attractive low fencing, giving a crisp and neat appearance. Architectural rocks and cobbles form strong features at road corners.

The site needs a strong marketing image and we chose Berwick’s dramatic fortifications, the Ramparts as it’s new name. Stone walls feature in the landscape design concept.

The new modern image and strong landscape identity have been a great success, and the site was fully occupied within two years.

Location:

Berwick upon Tweed, UK

Type:

Commercial

Area:

5ha

Value:

£50M

Client:

Berwick upon Tweed Borough Council

Chesterfield Football Club

Location:

Chesterfield, UK

Type:

Stadium park

Area:

10 ha

Value:

£6M

Client:

Chesterfield Football Club

KC Stadium

Siting a new super-stadium within a Victorian park, including tree survey and arboricultural advice.

Hull City Council asked their Design Team to create a modern football stadium within the historic landscape of West Park. To accommodate such a massive development within the park threatened to change the character. We were challenged to work on the Masterplan and create a soft approach to the new stadium.

Masterplanning of Hull’s West Park involved working with Kingston upon Hull City Council, the new Hull Superstadium Design Team, and in parallel developing a total refurbishment scheme for the historic park with Kingston upon Hull Parks Department. This includes requirements arising from community consultation.

West Park dates from 1850, and many of the old trees are over 100 years old. Weddles approach was to locate the stadium away from the public view, hidden behind the trees, but with a strong diagonal axis giving direct views from an important traffic junction.

Weddles also recommended creating a new tree structure for the park, and relocated the very popular aviaries to a more tranquil location, away from the busy football crowds.

West Park now buzzes with activity 24 hours each day, with a new College located in the stadium, a Leisure Centre and skatepark, new children’s playground and a wildlife and ecology park.

Weddles work included creating a new habitat for a colony of protected lizards, and clearing an invasive growth of Giant Hogweed which threatened local wildlife.

Successfully building new sports facilities within a much loved historic park needed a gentle touch ensuring that the wildlife, heritage landscape and park users’ interests were safeguarded and enhanced by the new landscape design.

Awarded The Civil Trust Special Award.

Location:

Kingston upon Hull, UK

Type:

Commercial

Area:

30ha

Value:

£45M

Client:

Kingston upon Hull City Council

Khalifa Park

International Design Competition Winner. New public park with museum, theme park, swimming pools and palace.

This modern park is a gift from the Chiefs to people in Abu Dhabi, in order to provide a cool water world and modern theme park for public recreation in the hot desert. The luxurious symmetrical layout and the modern free style curves link every function zones.

Location:

Abu Dhabi, UAE

Type:

Park

Value:

£20M

Area:

50ha

Client:

Municipal Government Abu Dhabi

The Pearl

Pearl is a major insurance company which wanted to move from its London offices to a new headquarters building in Peterborough Busness Park,close to open countryside. Pearl wanted to ensure that employees would benefit from the green setting and asked Weddle Landscape Design to join the Design Team.

Roof gardens are technically demanding, requiring irrigation, drainage, and have special problems of shallow lightweight soils needing special tree anchorage.Inside the building are huge aria, with collections of tropical plants which can be seen from office workspaces.

The Pearl Centre landscape scheme was a complete success and welcomed Pearls employees to their new workplace. At lunchtimes staff can enjoy strolling and sitting in a wide choice of different landscape gardens, and fishing in the lake.

Additional images here

Location:

Peterborough, UK

Type:

Commercial Masterplan

Area:

10ha

Value:

£100M

Client:

Pearl Assurance

Vision Park

Located in the world famous modern headquarters campus near Cambridge, low-density, high-quality landscape environment conducive to form a high-level corporate image. The design has helped attract a large number of high-tech companies headquartered to settle here.

Location:

Cambridge, UK

Type:

Atrium

Value:

1M

Area:

20ha

Client:

Merivale Moor Group